fbpx
Keresési eredményei

CSOK Plusz rázhatja fel a lakáspiacot – Kiderült, hogy kik járhatnak jól jövőre és kinek kell még idén csipkednie magát

általa megosztva Vörös Nelli tovább 2023.10.30.
0

A most bejelentett új lakástámogatási program alapvetően a Babaváró logikáját követi. A gyermeket vállaló házaspárok első lakásának megvásárlásánál érvényes maximum 80 millió forintos, míg a családbővülés miatt nagyobb lakásba költözésre vonatkozó 150 millió forintos értékhatár széles választékot jelent majd a jogosultaknak. Budapesten az új támogatási programra jogosultaknak alternatívát jelentő eladó házak és lakások átlagos négyzetméterára 729 ezer és 946 ezer forint volt. A vármegyeszékhelyeken pedig 223 és 769 ezer forint között szóródnak az átlagos négyzetméterárak. A vissza nem térítendő támogatást is tartalmazó és meglévő gyermekekre is igényelhető nagyvárosi CSOK-ra jogosultaknak mielőbb érdemes lépniük, ha nem terveznek további gyermeket. A jelenleg elérhető támogatásokra ugyanis csak az év végéig lehet benyújtani az igényeket.

Megjelentek az új lakástámogatási program, a CSOK Plusz legfontosabb paraméterei, amely alapvetően a Babaváró támogatás logikáját követi. A gyermeket vállaló családoknak valódi segítséget adhat mind az első lakás megvásárlásához, mind a család bővülése miatt nagyobb lakásba történő költözéshez a maximális értékhatáron belül – derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös elemzéséből. Eszerint a jelenleg érvényben lévő, nagyvárosi CSOK-ra jogosultaknak érdemes lesz sietniük az év végén kifutó támogatások miatt.

Többszörösére nő a támogatás, ha megszületnek a vállalt gyermekek

“Alapvető különbség a mostani támogatási rendszerhez képest, hogy feltétel nélküli vissza nem térítendő támogatás nincs a CSOK Pluszban, ugyanakkor a tőkeelengedésnek köszönhetően két gyermek vállalása esetén legalább háromszorosára, három gyermek esetén pedig duplájára nő a jelenlegi támogatás összege. Emellett a mostani információk szerint nem tesz különbséget az új és használt lakóingatlanok között a program. Első lakás esetén maximum 80 milliós, nagyobba költözés esetén pedig legfeljebb 150 milliós lakóingatlanhoz lehet igényelni a CSOK Plusz keretében elérhető gyerekszámtól függően 15, 30 és 50 millió forintos kedvezményes hitelt. A kölcsön tőkerésze pedig a bevállalt második gyermek megszületése és minden további gyermek után 10 millió forinttal mérséklődik. Ez alapvetően a babavárós forgatókönyv, amelynél a kedvezményes hitel összege akkor csökken, ha világra jöttek a vállalt gyermekek”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hullámokat indíthat a lakáspiacon a CSOK Plusz

Az ingatlan.com szakértője azt is elmondta, hogy két ok miatt sem kell rövid távon komolyabb drágulással számolni az ingatlanpiacon a CSOK Plusz miatt.

“Egyrészt a lakáspiacról az elmúlt másfél évben a vevők 40 százaléka eltűnt a magas hitelkamatok miatt, aminek következtében az árak csökkenésnek indultak. A csokos vásárlók pedig eddig is kevesebben voltak mint a nem csokos vevők, ráadásul a jövőre hatályba lépő CSOK Plusz már csak a gyermeket vállaló családok számára lesz elérhető. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a CSOK Plusz alapesetben egy visszafizetendő kedvezményes hitel, amit az eladók sokkal kevésbé tudnak beárazni, mint egy vissza nem térítendő támogatást.”

– fogalmazott Balogh László.

A szakember szerint habár a CSOK Plusz árnövelő hatása korlátozott, de a lakáspiaci forgalmat közvetlenül és közvetve is élénkítheti.

“A magas hitelkamatok miatt leállt a lakáspiaci körforgás, mert hitelből vásárló vevők hiányában azok sem tudtak továbbköltözni, akik hitel nélkül, de a meglévő lakásuk eladásából finanszírozták volna következő otthonukat. Ha a CSOK Plusznak köszönhetően több ezer első lakásvásárló fiatal és nagyobb otthonba költöző család jelenik meg az ingatlanpiacon, akkor az újraindíthatja a lakáspiaci folyamatokat. Ezzel pedig azok az eladók is jól járhatnak, akik nem vesznek igénybe állami támogatást a továbbköltözéshez.”

– fogalmazott a szakember.

Mennyibe kerülnek a CSOK Pluszra alkalmas lakások?

Az összes magyarországi eladó lakás és ház kínálata több mint 154 ezer hirdetést tesz ki az ingatlan.com-on. Ennek több mint 90 százaléka megfelel a továbbköltözés esetén meghúzott maximum 150 millió forintos értékhatárnak. A CSOK Pluszra jogosult, gyermekvállalást tervező házaspárok várhatóan a maximum 300 négyzetméteres családi házak, valamint a legfeljebb 150 négyzetméteres lakások közül válogathatnak majd. Budapesten a szóban forgó házak esetében október közepén 729 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, a lakásoknál pedig 946 ezer forintot tett ki. A különböző fővárosi kerületek között viszont jelentős különbségek lehetnek.

A vármegyeszékhelyeken a családi házaknál az átlagos négyzetméterár 530 ezer forint, a lakások esetében pedig 617 ezer forint.

  • A legdrágább nagyvárosok közé tartozik Győr, Debrecen, Veszprém és Székesfehérvár, ahol 590-769 ezer forintnál tartanak az átlagos négyzetméterárak.
  • Ezzel szemben a legolcsóbban Békéscsabán, Kaposváron, Miskolcon, Salgótarjánban, Szekszárdon és Szolnokon kínálják a szóban forgó ingatlanokat, mégpedig 223-486 ezer forintos átlagos négyzetméteráron.

A money.hu vezetője, Korponai Levente kiemelte, hogy a CSOK Pluszhoz rendelt, gyerekszám függvényében maximum 15, 30 és 50 millió forintos kedvezményes, 25 éves futamidejű lakáshitel törlesztőrészlete havi 71-237 ezer forint lehet. Ez a jelenlegi kamatkörnyezetben legalább havi 35-115 ezer forintos megtakarítást jelent az ugyanilyen összegű piaci lakáshitelek törlesztőjéhez képest. Ráadásul amennyiben az új támogatás mellett a Babavárót is igénybe veszi a gyermeket tervező házaspár, akkor nagymértékben javul a mozgástere az otthonválasztásban akár saját pénz nélkül is. Hiszen a Babaváró hitelt önerőként is használhatja a vásárláskor.

Forrás

.

Hasonlítsa össze a hirdetéseket