fbpx

Energetikai tanúsítvány

Keresési eredményei

Mérje fel Velünk ingatlana energetikai helyzetét!

Minden ingatlan értékesítéskor kötelező az energetikai tanúsítvány, amit az ingatlant értékesítő félnek kell biztosítania.

Energetikai tanúsítványt kizárólag megfelelő jogosultsággal rendelkező szakember állíthat ki. A tanúsítvány ára jellemzően az ingatlan méretétől és jellegétől egyaránt függ. Kisebb lakások esetében tízezer forintos nagyságrendtől, nagyobb lakások és házak esetében már százezres, nagy kereskedelmi ingatlanok, irodaházak esetében pedig akár több százezres, ritkán milliós nagyságú összegre is rúghat.

Mit kell tudni az energetikai tanúsítványról?

Az energetikai tanúsítvány tulajdonképpen az a hivatalos dokumentum, ami arról informál bennünket, hogy egy adott ingatlan energiafelhasználási szempontból mennyire takarékos.
Ez pozitív és negatív irányba is befolyásolhatja az ingatlan értékét a vásárló szemében és sokat segíthet a végleges döntésben, mivel egy megfelelően elkészített tanúsítvány pontos információkkal szolgál az ingatlanról és erre vevőként nagy szükség van.

A helyszíni felméréskor minden esetben vizsgálatra kerülnek:

 • külső falak vastagsága
 • külső falak mérete
 • nyílászárók
 • belmagasságok
 • fűtési rendszer
 • melegvíz előállító rendszer(ek) részei

Továbbá ingatlantípustól függően eltérő lehet a helyszíni felmérés, erről bővebben a “Gyakori kérdések” alatt tájékozódhat.

Miért éri meg ezt a szolgáltatást választani?

Időt és pénzt spórolunk

A Vesta Home Ingatlan belső építészei az Ön válláról levéve a terhet, illusztrálják látványtervekkel új Otthonát, időt, pénzt és energiát spórolva Önnek.

Szakértelem

A legjobb kezekbe adja otthona belső építészeti megtervezését, hiszen szakértőnk alaposan, kreatívan tervezik meg Álmai Otthonának belső tereit.

Megbízhatóság

Belső építészeti szakértőink az Ön elképzeléseire alapulva tervez és újít, maximális megbízhatóság mellett. Az Otthona még több lesz, mint amit elképzelt.

gyakori kérdések

Az épületek energetikai tanúsítását 2012. január óta kötelező elvégezni (a 176/2008. (VI. 30). Kormányrendeletnek megfelelően). Abban az esetben szükséges mindenképp elvégezni ezt a tanusítást, amennyiben az adott ingatlan eladásra, értékesítésre, vagy 1 évnél további bérbeadásra kerül.

A tanúsításra vonatkozó kormányrendelet 1. § alapján abban az esetben nem szükséges energetikai tanúsítvány, ha a teljes épület kisebb, mint 50 m2. Tehát egy 48 m2-es családi házra nem szükséges, de egy 48 m2-es társasházi lakásra igen, hiszen az épület (maga a társasház) valószínűleg nagyobb, mint 50 m2.

Nem kell tanúsítvány továbbá:

 • Nyaralók esetében
 • Speciális mezőgazdasági építmények esetében
 • Üzemek esetében, amely nagyfokú hőfejlődés mellett üzemel (pl. pékség)
 • Teremgarázsok esetében

A tanúsításra vonatkozó kormányrendelet 8. § értelmében 10 évig, jelentős felújításig vagy a rendelet megváltozásáig. Ilyen volt a 2013. janárjában bevezetett elektronikus központi nyilvántartó rendszer (OÉNY) elinditása is: a 2012-ben kiállított tanúsítványok nem rendelkeztek HET-azonosítóval, így bár hatályosak voltak, mégsem lehetett őket felhasználni adásvételi szerződéshez. A jelentős felújítás fogalmát a 7/2006. TNM rendelet  szabályozza, amely szerint “a határoló szerkezetek összes felületének legalább a 25%-át érintő felújítás“. Ez praktikusan hőszigetelés, nyílászárócsere során következhet be, de ilyenkor egyébként is javul a besorolás, tehát eladás előtt a tulajdonos érdeke a tanúsítvány ismételt elkészíttetése.

A felmérés nagyjából 20-40 percet vesz igénybe átlagos ingatlanok esetében.

Az energiatanúsítvány kiállítása már a lakáson belül elkezdődik: a helyszíni szemlén. Ennek megfelelően, bizonyos dolgokat le kell mérnünk, meg kell néznünk. Ezek különbözőek családi házak, társasházak, ipari/üzleti létesítmények esetén.

Minden esetben megvizsgálandó:

 • külső falak vastagságát. Ehhez szükségünk lesz az ablakok nyitására, hiszen ott tudunk mérni.
 • külső falak méretére. Ehhez minden helyiségben végig kell mérnünk az adott falszakaszokat, így minden helyiségbe szükséges bemennünk.
 • nyílászárókat. Ehhez szintén szükség lesz az ablakok nyitására, illetve ha van redőny, annak esetleges leengedésére.
 • belmagasságokat. Emiatt is szükséges a bejutás minden helyiségbe.
 • fűtési rendszer részeit. Központi fűtésnél beletartozik a hőtermelő (kazán, cirkó), hőleadó (radiátorok) és hőszabályozó (termosztát). Egyedi fűtéseknél természetesen minden hőtermelőt egyedileg vizsgálunk (gázkonvektor, cserépkályha, hőtároló kályha, stb. esetén). A hagyoményostól eltérő rendszerek esetén (hőszivattyú, felületfűtés, napkollektoros rásegítés, stb.) további vizsgálatokra lehet szükség. Távhő/házközponti esetben a hőtermelő vizsgálata természetesen nem a lakásban történik.
 • melegvíz előállító rendszer(ek) részeit. Ez elsősorban a hőtermelő vizsgálatából (kombi gázkazán, átfolyós vízmelegítő, bojler) áll, de adott esetben szükség lehet kiegészítő vizsgálatra (pl. cirkulációs hálózat esetén)

Társasházi lakások esetén:

 • világítóudvarok/léguvarok esetén a kapcsolódó falvastagságot, falméretet, ablakméretet
 • a teljes társasház befoglaló méreteit (belső udvarok mérete, épületmagasság, stb.)
 • a szomszédos fűtetlen részekkel kapcsolatos falméreteket (pl. lépcsőházi vagy tárolóhelyiség falai)
 • a padlót/pincefödémet, amennyiben nincs alsó szomszéd
 • a padlásfödémet, amennyiben nincs felső szomszéd

Családi házak esetén: 

 • a padlásfödémek méretét és hőtechnikai jellemzőit
 • a ferde- vagy lapostető méretét és hőtechnikai jellemzőit (ha ez a lakóteret határolja)
 • a padló földszinttől számított magasságát
 • a pincefödém típusát, a pince elhelyezkedését (amennyiben a fűtött tér alatt található)

A rendelet értelmében a tanúsítvány azonosítókódját, másnéven HET-számát rögzíteni kell az adásvételi szerződésben. Ez a tanúsítvány jobb felső sarkában található. További feladat, hogy a tanúsítványt, vagy annak másolatát át kell adni a Vevő részére.

Erre több lehetősége is van: EZEN a webcímen a tanúsítvány HET azonosítójának vagy az ingatlan címének megadásával, illetve az energetikai tanúsítvány fedlapján található QR-kód beolvasásával (okostelefonnal). Ha itt megtalálható a tanúsítvány, akkor felhasználható adásvételhez!

Az eladó fizeti a tanúsítvány kiállításának költségeit. De a legtöbb esetben értéknövelő tényezőként lehet használni a tanúsítványt és vevőként is sokat segít a választásban.

Lépjen kapcsolatba velünk

Hasonlítsa össze a hirdetéseket